1. Inci, Istanbul

Bland Istiklals pompösa skyltfönster letade sig målmedvetet en ström människor till den lilla butiken. Efter mer än 70 år på samma adress tog de pompösa butikerna över och Inci behövde flytta 600 meter till en mindre uppseendeväckande lokal, men med samma hjärta på rätt plats. De flesta kommer just i skarven mellan utsjasad kontorsdag och hemgång för att tanka sina kroppar fulla av kakao.

Här slevar man frenetiskt i sig teskedar av Incis berömda profiterol, ett kladdigt mellanting av chokladpudding och mashmallows.

Adress: Şehit Muhtar Mahallesi, Mis Sk. No: 18/A, Instagram

Läs också: 7 platser i världen för dig som älskar kaffe

2. Gerbeaud, Budapest

Riktigt fin choklad ska avnjutas i små doser, gärna till wienervals och ett glas russinsött Tokaj. Möjligtvis var det just därför som Franz Liszt regelbundet styrde stegen mot anrika Gerbeaud. Kaféet tillhör Centraleuropas största och äldsta. Pralinerna och bakverken når mycket längre än så.

Här finns mörk choklad, ljus choklad, egentillverkat, praliner och sånt som bäst äts med sked på assiett. Sedan 1870 finns Gerbeaud vid Vörösmartytorget, bara något kvarter från Kedjebron och Donau. Exteriören är som ett palats. Interiören går mot en gnutta sinnligt. Röda mattor. Förgyllda speglar. Veckade draperier. Och högkaratig choklad.

Adress: Vörösmarty ter 7, gerbeaud.hu

3. Chocolaterie Café, Tallinn

Mjölkchoklad med chili, rom och russin och så ytterligare en gnutta chili. Någon tycker kanske det är att häda. Jag säger bara att det är gott. Kakaotrixen på Chocolaterie Café går utöver det vanliga. Här bland gamla stans rosa gardiner och knattrande radioschlager trollas det fram lerkrus fyllda med het choklad, grappa och gorgonzola.

Här bland naket trägolv och antika möbler serveras det underfundiga praliner, tryffel garnerad med torkad viol, apelsinnougat och lenaste is­cho­klad. Allt är handtillverkat. Allt bär på egen form och egen smak. Testa och du inser att definitionen lyckopiller fått en ny funktion.

Adress: Vene 6, pierre.ee