Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Världens tyngsta insekt funnen på Nya Zeeland

Matchvikt: 71 gram. Längd: 17,8 centimeter. Kost: gillar morötter. En amerikansk forskare har hittat världens tyngsta insekt, en jätteweta, på Nya Zeeland.

Text: Redaktionen • 2011-12-07 Uppdaterad 2021-06-23

Världens tyngsta insekt funnen på Nya Zeeland
En handfull jätteinsekt. (Foto: Mark Moffett)

Om du tror att det är en råtta som kryper på husbilstaket, tänk om. Det kan vara en väldigt stor insekt.

Weta är benämningen på ett antal arter av stora långhornsrätvingar, enligt Wikipedia. Att släktet jättewetor tillhör världens största insekter har varit känt sedan tidigare, nu är det fastslaget att även den tyngsta insekt en människa hittat är just en jätteweta.

Insekten i fråga hittades i ett träd på Little Barrier Island utanför Nya Zeeland av den amerikanske entomologen Mark Moffett, efter två dagars letande.

Inte riskera magbesvär
Mark Moffett matade wetan med en morot.
– Hon gillade moroten så mycket att hon struntade i att hon satt i min hand och åt, säger Moffet till The Daily Telegraph och fortsätter:

– Hon tyckte så mycket om moroten att den skulle ha slukats direkt. Men det här är en utrotningshotad art och vi kunde inte riskera att hon skulle få magbesvär.

Morotsätaren, 17,8 centimeter lång och 71 gram tung, har nu officiellt utnämnts till världens tyngsta insekt av World Records Academy.


Text: Redaktionen • 2011-12-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top